En nog een WordPress site

Carillon Smitshoekseweg

SHARE
, / 1207 0

Toevallige passanten zal het vast al eens zijn opgevallen, het melodieuze klokkenspel wat al sinds 1975 te horen is op de hoek van het Havenspoorpad en de Smitshoekseweg. Het hele jaar door speelt het carillon elk heel uur een leuk Hollands wijsje. Tussen 15 november en 6 december zijn er op het hele uur sinterklaasliedjes te horen, en vanaf 7 december tot Driekoningen klinken er kerstliedjes vanuit de tuin op de Smitshoekseweg.

Speeltrommel in de Grote Kerk van Nijkerk

In het begin gebeurde dit nog door middel van een zogenaamde speeltrommel, dat is een grote cilinder met 40 tot soms wel over de 100 verticale sporen rondom. [zie foto] Aan de buitenkant van deze cilinder of trommel worden metalen pinnen (nootjes) gezet . Op het moment dat de trommel door het uurwerk in beweging wordt gebracht, tillen de nootjes de tuimelaars op die in verbinding staan met de hamers aan de buitenkant van de klokken.

Er zijn vaak meer hamers op één klok om een snelle repetitie op dezelfde toon mogelijk te maken. De hamers worden opgevangen door een bladveer zodat ze de klok na het slaan niet afdempen. Tegenwoordig word bij het carillon op de Smitshoekseweg niet langer gebruik gemaakt van een speeltrommel, maar gaat dit via een computergestuurd programma.

Het carillon op de hoek van de Smitshoekseweg en het Havenspoorpad

Omdat het carillon dag en nacht op ieder tijdstip van het uur dezelfde melodie speelt weten de mensen uit de buurt zonder op de klok te kijken hoe laat het is. Na het heeluurspel geeft de bourdon, dat is de zwaarste klok in de toren, de slagen voluit voor het bijbehorende uur. Op half gaat dat ook zo, maar dan op een lichtere klok. Dit systeem van tijdmelding noemt men de Hollandse slag. De speelwerken spelen al sinds de 16e eeuw dag en nacht.

Het carillon op de Smitshoekseweg bevat in totaal 12 klokken in diverse maten. [zie foto] De klokken van dit carillon zijn in het verleden gegoten door de klokkengieterij Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel. www.petit-fritsen.nl Ofschoon veel ouder stamt de klokkengieterij officieel uit het jaar 1660 waarmee de Koninklijke Klokkengieterij Petit en Fritsen het op twee na oudste familiebedrijf van Nederland is.

Mocht U eens rond het hele uur in de buurt van de Smitshoekseweg zijn, dan loont het zeker de moeite om eens rustig naar de melodie die door het carillon word gespeeld te blijven luisteren.